środa, 6 listopada 2013

Francuskie smaki, czyli wyborny quiche z boczkiem i porem

Uwielbiamy wszystkie tarty, tartinki. Nie ważne czy słodkie, czy wytrawne. To co w nich najlepsze to chrupiące, delikatne i maślane kruche ciasto. Długo taki efekt w domu był dla nas nie osiągalny i zadowalałyśmy się zjedzeniem naszych przysmaków od czasu do czasu w kawiarni lub restauracji. Jednak jako zapalone kucharki amatorki ciągle poszukiwałyśmy przepisu na idealne kruche ciasto. Gdy go wreszcie znalazłyśmy uzależniłyśmy się od pieczenia tego typu pyszności. Z tego powodu na naszym blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na tarty i tartinki. Tym razem chcemy jednak przedstawić Wam przepis na Quiche z boczkiem i porem. Jest to wyborna przekąska, idealna na lunch czy kolację.
Składniki potrzebne do ciasta kruchego:
-110 g masła
-1 łyżeczka cukru
-2 żółtka
-1 szklanka mąki (110 g)
 -1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania ciasta kruchego: 
1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy żółtka, mąkę i sól. Ugniatamy ciasto.
3. Następnie wyrobione już ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek średniej grubości. Nawijając na wałek ciasto ostrożnie przenosimy do formy na tartę. Pamiętajcie, że jeśli podczas wałkowania ciasto zacznie pękać to znak, że powinniśmy zacząć wałkować od początku!
5. Ponowni wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno być lekko złociste na bokach). 
Składniki potrzebne do farszu:
-2 pory średniej wielkości
-200 g chudego boczku  pokrojonego w kostkę
-3 jajka + 2 dodatkowe białka, które zostały z ciasta kruchego
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
-3 łyżeczki kwaśnej śmietany 21%
-150 g tartego sera gouda
-30 g sera lazur
-1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przy-gotowania  farszu:
1. Kroimy pora na cienkie plasterki.
2. Na dużej patelni smażymy boczek. Powinien być chrupiący i złocisty. Następnie dodajemy pokrojonego pora i smażymy jeszcze przez ok 7 minut, aby por był miękki. 
3. Pozostawiamy do wystygnięcia.
4. W misce średniej wielkości łączymy jajka, białka, śmietanę, 1/2 startego sera, 1/2 posiekanej na drobno natki, pokruszony ser lazur. Doprawiamy pieprzem i solą i wszystko mieszamy. Gdy boczek i por już przestygną również je dodajemy. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Do upieczonego ciasta kruchego w formie na tartę dodajemy naszą mieszankę jajeczną. Posypujemy wszystko jeszcze na wierzchu tartym serem. 
6. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
7. Podajemy gotowy już quiche po lekkim przestudzeniu. Posypujemy go na wierzchu resztą natki pietruszki. 
Smacznego!

P.s. Pamiętacie nasz przepis na quiche lorraine? (przepis znajdziecie tutaj)

3 komentarze:

  1. Wygląda naprawde smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. imponujaco wygląda :)wiem, że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzięki temu wszystkie możemy sie odnalężć mybeautyjoy.blogspot.co.uk ( u mnie kuchnia moda i uroda)

    OdpowiedzUsuń