wtorek, 26 listopada 2013

Pomysł na niedzielny obiad czyli, filet z kurczaka po hawajsku

Gdy na zewnątrz zimno i ponuro to na talerzu powinny znaleźć się kolorowe i energetyzujące potrawy. Daniem spełniającym te kryteria niewątpliwie jest filet z kurczaka po hawajsku. Nie jest to danie pochodzące z Hawajów, a nasza nieco egzotyczna wariacja na temat typowego niedzielnego obiadu. Ananas i brzoskwinia idealnie komponują się z kurczakiem, a piękne podanie zachęci do zjedzenia nawet najbardziej wybredne osoby. 
Składniki:
- puszka ananasa
- puszka brzoskwiń
- filet z kurczaka
- dwa kwaskowe jabłka
- cytryna
- ziemniaki
- kawałek pora
- olej z pestek winogron
- ser gouda
- cukier
- pieprz
- sól
- curry
- sproszkowana papryczka chilli
- 2 jajka
- żurawina do mięs w słoiku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie, następnie odparowujemy, przekładamy na blachę, przyprawiamy: solę, pieprzem, curry i papryką chilli. Pieczemy przez 1h, w tym ostatnie 15 minut na termoobiegu.
2. Na talerzach układamy po plasterku ananasa, na nim polówkę brzoskwini z żurawiną w środku.
3. Resztę ananasa kroimy w kostkę, to samo robimy z obranymi jabłkami (jabłka obficie polewamy sokiem z cytryny). Do owoców dokładamy posiekanego pora. Sałatkę przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dolewamy oleju.
4. Gdy wszystko będzie prawie gotowe, na dużych oczkach tarki ścieramy ser i łączymy go z roztrzepanymi jajkami. Następnie, w tak przygotowanej panierce, obtaczamy sznycle z kurczaka, wcześniej rozbite i przyprawione solą, pieprzem, curry i chilli. Smażymy je na patelni.
5. Na koniec danie podajemy na talerzach tak jak na zdjęciu.
Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Świetny przepis :). Muszę go wypróbować, któregoś dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na konkurs:) Czekają ciekawe nagrody http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń