sobota, 16 listopada 2013

Potrawka z kurczaka pod pierzynką z ciasta francuskiego

Dzisiaj chcemy pokazać Wam przepis na danie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a wygląda jak wymagający dużego nakłady pracy pudding, czy suflet. My przygotowujemy to danie, gdy mamy ochotę szybko zjeść coś pożywnego, czasami jako element proszonej kolacji. Zapewniamy, że smakuje wyśmienicie i nie musicie bać się ciasta francuskiego, bo bardzo dobre można kupić w praktycznie każdym supermarkecie. Jedyne na co musicie uważać na skład ciasta. Unikajcie takiego, które zawiera tłuszcze trans i konserwanty. 
Porcja dla 3 osób

Składniki:
- ciasto francuskie
- 1 pierś z kurczaka
- 2 pieczarki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- pół szklanki pomidorów z kartonu
- 1/5 szklanki sosu sojowego
- curry, pieprz i sól do przyprawienia kurczaka.
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy curry, pieprzem i solą, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Gdy kurczak zrobi się rumiany, dodajemy na patelnię pokrojone w kostkę: cebulę i paprykę, posiekane pieczarki i marchewkę w talarkach.
3. Wszystko dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
4. Następnie dodajemy pomidory i sos sojowy. Próbujemy jeśli jest zbyt słone dodajemy pomidorów, zbyt mało słone dodajemy sosu sojowego. Sos ma być gęsty i oblepiać warzywa. 
5. Potem sos przekładamy do chochelek, a chochelki przykrywamy kwadratem z ciasta francuskiego (ma być większy tak by trochę obklejał boki miseczki).
6. Wszystko pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż boki będą rumiane, czyli około 15 minut. 
Smacznego!

3 komentarze: