czwartek, 28 listopada 2013

Prosto i smacznie, czyli łosoś z ziemniaczkami na sałatce z rukoli

Dzisiaj postanowiłam się z Wami podzielić kolejnym przepisem na rybę z frytkami. Wiem, wiem nie jest to żaden odkrywczy, ani nowatorski przepis, ale danie to smakuje wyśmienicie. Być może dostrzeżecie tutaj odrobinę analogi do wcześniejszych przepisów, ale jednak warto przygotować to danie w całości:) Zachęcam Was serdecznie! Niedługo możecie się spodziewać kolejnego przepisu na łososia, ale tym razem w zupełnie innej postaci:) Ciekawi?  
Porcja dla 1 osoby
Składniki:
-kawałek łososia
-1 średni ziemniak
-duża garść rukoli
-6 pomidorków koktajlowych
-3 plasterki cytryny
-1 łyżeczka musztardy miodowej
-1 łyżeczka miodu
-sól i pieprz ziołowy
-olej z pestek winogron

Sposób przygotowania: 
1. Przygotowujemy sałatkę: w misce łączymy rukolę, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Przygotowujemy sos sałatkowy: łączymy 1 łyżeczkę musztardy, sok z 2 plasterków cytryny, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem tuż przed samym podaniem. 
1. Płat łososia pozbawiamy ości, o ile nie zostały usunięte jeszcze w sklepie. Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ziołowym. Obtaczamy z dwóch stron w mące.
3. Obieramy ziemniaki, kroimy je w grubą kostkę (tak jak na zdjęciu), obgotowujemy przez ok. 15 minut i po tym czasie dokładnie odparowujemy ziemniaka, w miedzy czasie rozgrzewamy patelnię z olejem do smażenia. Na rozgrzany olej wrzucamy ziemniaki i smażymy przez ok. 8-10 minut. Potem solimy do smaku. 
4. Teraz przechodzimy do smażenia: rybę smażymy na rozgrzanym oleju. Musimy pamiętać aby smażyć ją na niewielkim ogniu, ze wszystkich stron aby zdołała dojść. Łączny czas smażenia to od 7 do 10 minut. Na drugiej patelni w tym samym czasie smażymy frytki. 
5. Podajemy wszystko razem na talerzu, dodatkowo do ryby należy podać plastry cytryny.  
Smacznego!

1 komentarz: