czwartek, 14 listopada 2013

Zupa idealna na zimowe wieczory, czyli pożywna porowa

Ostatnimi czasy por jest warzywem, które bardzo często gości w naszej kuchni. To bardzo zdrowe warzywo pełne wapnia i witamin, w tym witaminy C, która bardzo się przydaje w takie dni jak ten, gdy definitywnie można stwierdzić już początek brzydkiej i deszczowej jesieni. Dzisiaj chciałybyśmy Wam zaproponować bardzo pożywną (wystarczy  jeden talerz aby być sytym), a jednocześnie smaczną zupę porową, którą przygotowujemy na bazie bulionu warzywnego. Dodajemy do niej bardzo duże ilości pora, kilka ziemniaczków i chrupiący boczek. Nie jest to zupa dietetyczna, jednak jeśli liczycie kalorie zrezygnujcie z boczku, możecie go np. zamienić na podsmażanego kurczaka lub większą ilość selera. 
Składniki:
-1 litr bulionu warzywnego (przepis znajdziecie tutaj)
-3 pory
-2 plasterki boczku
-2 obrane ziemniaki pokrojone w kostkę
-1 seler
-sól i pieprz ziołowy do smaku
-olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kroimy pora w cienkie plasterki, a plastry boczku na małe kawałki.
2. Następnie na patelni smażymy boczek, gdy ten będzie już lekko rumiany dolewamy odrobinę oleju i wsypujemy ziemniaki i selera pokrojone w kostkę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy pora.
3. Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego podsmażone warzywa i boczek. Gotujemy zupę przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
4. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. 
5. Podajemy ozdobioną podsmażonymi na rumiano kawałkami boczku.
Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz