sobota, 21 grudnia 2013

Danie na I dzień świąt - rolada schabowa z żurawiną

To przepyszne danie, wygląda bardzo spektakularnie i może stać się atrakcją każdego świątecznego obiadu i kolacji. Wymaga trochę pracy, ale jest tego warta. Przepis na tą roladę zaczerpnęłyśmy z książki Nigelli Lawson - Nigella świątecznie. Ta publikacja to prawdziwe kompendium świątecznych przepisów i porad. Naszym zdaniem powinna się znaleźć, w każdym domu. 

Składniki:
- 600 g schabu wieprzowego
- 400 g boczku połowa na farsz, połowa do obłożenia na zewnątrz
- 200 g  suszonej żurawiny
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- imbir mielony
Sposób przygotowania: 
1. Dzień przed mięso obficie solimy, pieprzymy i wkładamy ząbki czosnku.
2. Następnego dnia zaczynamy od przygotowania farszu. Boczek i cebule kroimy w kostkę podsmażamy wraz z żurawiną. Farsz przyprawiamy szczyptą: soli, pieprzy, gałki muszkatołowej i imbiru.
3. Potem wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na papierze układamy nitki, którymi potem zwiążemy roladę. Następnie na nitkach układamy plastry boczku, tak jak na zdjęciu.

2. Na boczek kładziemy rozkrojone mięso, na mięso nakładamy farsz.
3. Zwijamy mięso w formę rolady i związujemy nitkami, by rolada nierozpadła się podczas pieczenia. Do blachy wlewamy pół szklanki wody. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia przynajmniej raz polewamy całe mięso. 
Smacznego!

1 komentarz: