sobota, 7 grudnia 2013

Danie na II Dzień Świąt - Świąteczna imbirowa szynka z chutney'em i nachosami

U nas w domu nie może być Świąt Bożego Narodzenia bez szynki gotowanej w piwie imbirowym. Zazwyczaj podajemy ją w II Dzień Świąt, a resztki zjadamy w pysznych kanapkach przez cały następny tydzień. Szynkę podajemy z żurawinowo-jabłkowym chutney'em i nachosami.To danie może wydawać się mało polskie, ale u nas stało się już tradycją i niezmiennie zachwyca wszystkich gości. Oczywiście jeśli wizja nachosów na świątecznym stole jest dla Was zbyt ekscentryczna, to możecie wykorzystać któryś z naszych przepisów na pieczone ziemniaki lub świąteczny  kuskus. Ostatnia uwaga drogą wstępu. Mimo, że szynkę trzeba namoczyć dzień wcześniej to, to danie jest naprawdę szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dlatego też szczególnie polecamy je tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią. W ten sposób zaskoczycie swoich domowników, a oni nabiorą przekonania, że kuchnia to Wasz żywioł.  

Dzień lub dwa przed:
Szynkę namocz w solance, czyli roztworze wody z solą. (5 czubatych łyżek soli na 1,5 litra wody).

Dzień obiadu:

Szynka


Składniki:
- 2 kg szynki (Ważne by była świeża poznacie to m.in po kolorze tłuszczu, powinien być biały)
- 3 piwa imbirowe
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- goździki Prymat
Glazura
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki imbiru mielonego Prymatu

Sposób przygotowania:
1. Szynkę wyjmujemy z solanki, nie płuczemy. Następnie zalewamy szynkę piwem, tak by piwo zakrywało mięso i przez 2 godziny gotujemy na wolnym ogniu.( 1h pieczenia na kg mięsa) Szynka ma tylko lekko perkotać.

2. Jak mięso będzie miękkie, wykładamy szynkę na blaszkę. Czekamy aż lekko ostygnie. Następnie nakłuwamy ją kilkoma plasterkami czosnku. Solimy i pieprzymy.
3. Potem mięso nakłuwamy goździkami tworząc wzorek rąbów na szynce.

4. Na koniec smarujemy ją glazurą (mieszamy ze sobą dżem, musztardę i imbir) i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

5. Po upieczeniu najlepiej zostawić mięso na chwilę do ostygnięcia. Dzięki temu lepiej się kroi
6. Szynkę podajemy z nachosami i chutney'em

Chutney


Składniki:
- 3-4 jabłka
- 2 średnie cebule
- 200 g żurawiny suszonej
- szczypta soli
- 2 szczypty imbiru
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonych goździków
- sok z cytryny około łyżki - dwóch
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w kostkę, jabłka obieramy i też kroimy w kostkę.
2. Następnie przekładmay do garnka: cebulę, jabłka i żurawinę. Garnek przykrywamy. Przesmarzamy cebulę i owoce na wolnym ogniu, czesto mieszając ponieważ lubią przywierać.
3. Jak chutney będzie przesmażony, przyprawiamy go i zakwaszamy odrobinę soku z cytryny. Pamiętajcie by dodawać soku po trochu, bo to od kwasowości jabłek będzie zależeć ile będziecie go potrzebować.
4. Tak przygotowany chutney najlepiej podawać na ciepło. Jeżeli na koniec dodacie do niego odrobinę octu można go zawekować i zostawić nawet na kilka tygodni w spiżarce.

Nachosy


Składniki:
- paczka nachosów solonych
- 100 g sera żółtego
- papryka słodka Prymat
Sposób przygotowania:
1. Nachosy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Potem posypujemy je startym serem i papryką słodką.
3. Na koniec podpiekamy je w piekarniku, aż ser się roztopi.
Smacznego!
Zapraszamy Was do polubienia naszego fanpage. W ten sposób będziecie na bieżąco z naszymi świątecznymi pomysłami. Link znajdziecie tutaj. 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz