niedziela, 22 grudnia 2013

Dodatki na świąteczny stół bakaliowo-korzenny kuskus

Jak zapowiadałyśmy chcemy Wam pokazać oryginalne pomysły na świąteczne dania, byście mogli zaskoczyć gości. Tym razem chcemy Wam zaproponować bakaliowo-korzenny kuskus jako dodatek do mięs. Jest bardzo lekki i błyskawiczny w przygotowaniu. Jego bogactwo smaków i zapachów doskonale wpisuje się w świąteczny klimat:)))
Składniki:
- 1 torebka kaszki kuskus
- sok z jednej pomarańczy
- 2 garstki suszonej żurawiny
- starta skórka z 1 dużej pomarańczy
- 1 garstka rodzynek
- 1/2 papryczki chilli (zależy od ostrości)
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
-1/3 łyżeczki gałki  muszkatołowej
-1 plaster cytryny
- woda do zalania kuskusu
-50 g posiekanych na drobno pistacji
Sposób przygotowania:
1. Zalewamy kuskus wrzątkiem, odstawiamy na ok. 7 minut. 2. Siekamy na drobno chilli, żurawinę. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Mieszamy wszystko i podajemy np. jako dodatek do korzennego kurczaka, imbirowej szynki lub rolady schabowej:)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz