środa, 4 grudnia 2013

Mikołajkowe śniadanie, czyli kanapeczki o niecodziennych kształtach

Mikołajki to typowo polska tradycja (przynajmniej ja nigdy nie słyszałam, bo obchodzono je w innych krajach) i są idealnym preludium przed Bożonarodzeniowym szaleństwem. Dla mnie to właśnie wtedy rozpoczyna się czas świątecznych przygotowań, poszukiwania prezentów, obmyślania świątecznego menu. Jak byłam dzieckiem to z niecierpliwością wyczekiwałam Mikołajek, tego cudownego poranka, gdy zaraz po przebudzeniu spostrzegałam podarunek, najczęściej była to torba pełna słodyczy lub wielki wór wafelków Wedlowskich. Mimo że, te czasy dawno mam już za sobą uważam, że powinniśmy świętować ten dzień w wyjątkowy sposób. Idealnym pomysłem może być uroczyste śniadanie, w gronie najbliższych np. z naszymi kanapeczkami w roli głównej. Wierzcie mi robią wrażenie, nie tylko na dzieciach:-)
Składniki:
- pieczywo tostowe
- pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- curry
- chilli
- majonez
- ajwar
- rukola
- ser żółty
- szynka
- pomidorki
Sposób przygotowania:
1. Z pieczywa tostowego za pomocą kształtek do pierniczków wycinamy formy kanapeczek. Im bardziej urozmaicone tym lepiej.
2. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub tosterze, aż będzie złote.
3. W międzyczasie podsmażamy przyprawioną pierś z kurczaka.
4. Gdy wyjmiemy pieczywo smarujemy je wedle uznania ajwarem lub majonezem, następnie układamy na nim kurczaka, rukolę, ser lub szynkę i na koniec przykrywamy pieczywem.
5. Tak przygotowane kanapeczki podajemy na pierzynce z rukoli, idealnie smakują z gorącym kakao lub herbatką. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Hmmm, podejrzewam, że to dobrze smakuje :) I dla dziecka wygląda zachęcająco. Chyba zrobię takie, tym bardziej, że przepadam za rukolą.

    OdpowiedzUsuń