piątek, 20 grudnia 2013

Świąteczna uczta czyli, kurczak faszerowany żurawiną i boczkiem w korzennych przyprawach

Dla nas nie ma piękniejszego święta niż Boże Narodzenie. Ma ono wyjątkowy klimat. Gdy święta są blisko wszędzie czuć zapach przypraw korzennych, świerków i świątecznych wypieków. W około widzimy bożonarodzeniowe dekoracje i chyba najwięksi świąteczni sceptycy poddają się magi Bożego Narodzenia: biegają za prezentami i krzątają się w kuchni. Do świąt już bardzo blisko więc jeśli poszukujecie inspiracji na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt mamy dla Was idealny pomysł -faszerowanego kurczaka. Zawiera on w sobie wszystko to co kojarzy nam się ze świętami: korzenne aromaty, żurawinę i wygląda bardzo wykwintnie. Podawany z błyszczącym rubinowym sosem zasmakuje nawet największym niejadkom:)

Dzień pierwszy:
Marynata

Składniki:
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 butelki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka  zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Myjemy kurczaka, odcinamy gardziołek
2.Wszystkie składniki mieszamy.
3. Następnie polewamy marynatą kurczaka, wlewamy ją też do środka i pod skórę.
4. Miskę z kurczakiem przykrywamy folią i zostawiamy w lodówce na noc.
Dzień drugi:
Farsz

Składniki:
- 6 plasterków boczku
- 150 g żurawiny
- 50 g pistacji
- 1 duża cebula
- pół łyżeczki mielonych goździków
- 2 szczypty imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej 
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu 
Sposób przygotowania:
1. Posiekaną cebulę i pokrojony w małą kostkę czosnek podsmażamy na patelni.
2. Jak boczek zrobi się rumiany dokładamy żurawinę i czekamy aż się trochę rozsmaży tzn. będzie się rozpadać, a farsz zacznie się łączyć w jedną całość.
3. Na koniec dodajemy posiekane pistacje i przyprawy. Uwaga liczba soli zależy od słoności pistacji i boczku, tu musicie zdać się na wasze wyczucie.
Faszerowanie i pieczenie kurczaka

Składniki:
-Pół szklanki białego wina
- 1/3 szklanki wody
- zamarynowany kurczak
- farsz
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka faszerujemy, ugniatając farsz łyżeczką, by jak najwięcej go zmieścić. (Jeżeli zostanie trochę farszu, układamy go na blasze pod kurczakiem.)
2. Kurczaka wsadzamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. 
3. Następnie wlewamy marynatę, którą jeszcze raz dokładnie smarujmy mięso. Na koniec dolewamy wino i wodę. 
4. Kurczaka pieczemy przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Po 45 minutach polewamy go marynatą z dna blachy. 
5. Po upieczeniu kurczaka kroimy na stole, każdemu rozdzielamy farsz i polewamy całą porcję rubinowym sosem.
 Rubinowy sos

Składniki:
- 2 łyżki wazowe mięsnego bulionu lub rosołu
- pół słoiczka nie słodkiej żurawiny do mięs
- szczypta mielonych goździków
- szczypta imbiru
 - szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Żurawinę przekładamy do małego garnuszka i wlewamy do niej bulion.
2. Następnie gotujemy miksturę aż będzie bulgotać. Doprawiamy i przelewamy do sosjerki. 
Smacznego!
 Pod tym linkiem znajdziecie równie ciekawy pomysł na faszerowanego kurczaka. Oba farsze można użyć również do indyka.
 Zapraszamy Was do polubienia naszego fanpage. W ten sposób będziecie na bieżąco z naszymi świątecznymi pomysłami. Link znajdziecie tutaj. 

1 komentarz: