niedziela, 22 grudnia 2013

Świąteczne wypieki - lekki jak chmurka tort tiramisu

Tort tiramisu to idealne świąteczne ciasto, jest lekki jak chmurka, pachnie niczym poranna filiżanka kawy, a smakuje po prostu wybornie. Idealnie wpisuje się w świąteczny klimat i jest ciekawym uzupełnieniem dla makowców i pierników. Polecamy podawać go w pierwszy lub drugi dzień świąt jako deser po naszym świątecznym kurczaku. Oczywiście nie jest to typowo świąteczny wypiek, więc możecie go przygotowywać przez cały rok, również jako tort urodzinowy.

Składniki biszkoptu:
- 1 szklanka cukru kryształ
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Składniki kremu tiramisu:
- 500 g sera mascarpone
- 1 białko
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru kryształ
- 1/5 szklanki  likieru kawowego
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Najpierw smarujemy 23 cm tortownice masłem. Potem rozdzielamy białka od żółtek.
2. W misce łączymy proszek do pieczenia z mąką i kakaem. Mieszamy.
3. Ubijamy pianę z białek. Musi być sztywna.
4. Do piany dodajemy żółtka lekko mieszając. Następnie dosypujemy cukier i znowu lekko mieszamy.
5. Potem dodajmy suche składniki. 
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
7. Pamiętajcie, że po upieczeniu uchylamy piekarnik, a sam biszkopt wyjmujemy dopiero po godzinie, by nie opadł!
8. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie przekrawamy go na 2 lub trzy części. Każdą część nasączamy mieszanką kawy i likieru kawowego. 
Sposób przygotowania kremu mascarpone.
1. Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, potem dodajemy do nich likier kawowy i jeszcze raz miksujemy.

2. Następnie powoli dodajemy serek mascarpone i miksujemy aż krem zrobi się sztywny.
3. Na koniec dodajemy jedno ubite białko i mieszamy krem łyżką.
4. Przed posmarowaniem tortu kremem, musi on poleżeć w lodówce co najmniej 5 godzin. 
5. Ciasto na koniec posypujemy kakaem. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda obłędnie i na pewno równie dobrze smakuje :) Kocham tiramisu!

    OdpowiedzUsuń