niedziela, 15 grudnia 2013

Toruńskie katarzynki, czyli świąteczne pierniczki

W Polsce tradycja pieczenia pierniczków i wszelkiego rodzaju pierników sięga jeszcze XIV wieku. Miastem, które słynie z najlepszych pierniczków jest Toruń. W Warszawie kiedyś, również ta tradycja była silna, wytwarzano je przy ulicy Miodowej. Pierwsze polskie pierniki zagniatano tylko z mąki i miodu, następnie ciasto zamykano w drewnianych skrzyniach i tak przygotowane leżakowało w chłodnym miejscu, czasem nawet 20 lat, jak mówiło stare przysłowie piernikarz w dniu narodzin córki zagniata ciasto na piernik na jej ślub. Nam w tradycji pieczenia pierniczków podoba się, to że w ich przygotowaniu uczestniczy cała rodzina. 
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1 łyżka masła
- 50 gr orzechów włoskich zmielonych na mąkę
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 łyżek miodu
- sok z połówki pomarańczy
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- pół szklanki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę, mieszamy i zagniatamy ciasto.
2. Następnie cały czas posypując mąką pszenną wałkujemy ciasto i z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształtkami pierniczki.
3. Resztki znowu zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne pierniczki.

4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, wyciągamy z piekarnika jak są jeszcze lekko miękkie. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz