poniedziałek, 16 grudnia 2013

Wigilijne potrawy - ryba po grecku

Jednym z naszych ulubionych tradycyjnych wigilijnych dań jest ryba po grecku. Odkąd pamiętamy gości ona na naszym stole, kiedyś przygotowana przez babcię, dzisiaj przez nas. Zresztą w całym tym świątecznym rozgardiaszu, jedną z najprzyjemniejszych czynności jest właśnie wielopokoleniowe gotowanie. U nas każdy ma swoje potrawy, które przygotowuje i w kuchni panuje niezły tłok. A jak jest u Was? 
Składniki:
- filety z pstrąga
- pół pora
- duża cebula
- papryka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1/3 kartonu pomidorów
- sól
- pieprz
- kucharek
- cytryna
Sposób przygotowania:
1. Pora, cebulę i paprykę drobno kroimy. Marchewki, pietruszki i selera trzemy na tarce.
2. Następnie wszystkie warzywa smażymy na oliwie, potem dusimy przez około 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy pomidory, kucharek , sól i pieprz.
3. W międzyczasie przyprawiamy solą i pieprzem rybę. Polewamy sokiem z cytryny, obtaczamy w mące i smażymy.
4. Na koniec wkładamy rybę do naczynia żaroodpornego i polewamy ją sosem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, na 10 minut(możecie też od razu podać na stół).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz