środa, 11 grudnia 2013

Wigilijne potrawy - śledzie we włoszczyźnie

Danie do przygotowania dzień przed Wigilią

Tą potrawę przygotowywała jeszcze nasza prababcia i podobno wszyscy mówili o jej śledziach we włoszczyźnie już kilka tygodni przed świętami, zastanawiając się kiedy babcia zabierze się za ich przygotowywanie. Niestety wraz ze śmiercią prababci ta potrawa odeszła w zapomnienie i długo nie pojawiała się na naszym wigilijnym stole. Dopiero w tym roku, usłyszawszy historię tego przepisu od mamy i babci postanowiłyśmy przywrócić śledzie we włoszczyźnie do łask i wreszcie, po latach niebytu, znowu zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Musimy przyznać, że smak tych śledzi przeszedł nasze oczekiwania i już stały się naszym numerem jeden. Co myślicie o takim przywracaniu tradycji, odszukiwaniu starych rodzinnych receptur i nadawaniu im nowego życia? 
Składniki: (uwaga to jest bardzo mała porcja do degustacji starczy dla 5 osób)
- 4 płaty wcześniej wymoczonego śledzia (moczymy przez dzień w zimnej wodzie)
- 1 duża marchewka
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 10 cm kawałek pora
- pół cebuli
- sok z półtorej cytryny
- oliwa
- liść laurowy
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 szczypty soli
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, selera i pietruszkę trzemy na dużych oczkach tarki. Kroimy pora i cebulę w piórka. 
2. Następnie cebulę parzymy wrzątkiem, a pozostałe warzywa dusimy na oliwie z 2 szczyptami soli.
3. W międzyczasie śledzia kroimy na kawałki, polewamy połową soku z cytryny i przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Dodajemy również liść laurowy i sparzoną cebulę. 
4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je z garnka, studzimy i kładziemy na śledzie. Wlewamy resztę soku z cytryny i dwie - trzy łyżki oliwy. 
5. Następnie wszystko delikatnie mieszamy, miskę zakrywamy folią i wstawiamy śledzie na noc do lodówki. To bardzo ważne, danie musi się przegryźć by zyskać ten unikatowy smak.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takiej wersji śledzi nie jadłam, a takie proste składniki...

    OdpowiedzUsuń