piątek, 13 grudnia 2013

Wigilijne potrawy - tatar ze śledzia

Danie trzeba przygotować dzień przed Wigilią


U nas w domu na Wigilii  śledź zawsze występuje w kilku postaciach, jedną z moich ulubionych wersji jest tatar ze śledzia. Jest to na tyle wykwintne i eleganckie danie, że można go podawać również jako przystawkę na eleganckich, proszonych kolacjach. Pamiętajcie jednak, że warunkiem sukcesu jest przygotowanie tej potrawy dzień przed podaniem. Tak jak każde danie ze śledzia, tatar potrzebuje czasu na przegryzienie się, nie możemy czuć smaku poszczególnych składników, a dania w całości. Ciekawym pomysłem jest podanie każdemu talerza z kilkoma wariantami śledzia. 
Składniki:
- 3 kawałki śledzia
-4-5 marynowanych grzybków, najlepiej borowików
- 3 kawałki marynowanej papryki
- 2 ogórki kiszone
- pół cebuli
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki musztardy kremskiej Prymat
- 1 łyżeczka miodu
- 3/4 łyżeczki mielonego chilli Prymat
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Prymat
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:
1. Śledzia, grzybki, paprykę, ogórki, cebulę i jajko kroimy w drobną kosteczkę. Następnie parzymy cebulę. Ważne: wszystkie składniki kroimy ręcznie, tatar pokrojony malakserem traci smak i konsystencję. 
2. Następnie dodajemy: musztardę, miód, chilli, pieprz i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
3. Na stół podajemy w takiej formie jak na zdjęciu.
Smacznego!
Tu znajdziecie przepis na śledzie we włoszczyźnie.  

1 komentarz:

  1. Uwielbiam śledzie,a te wyglądają smacznie i dostojnie!

    OdpowiedzUsuń