czwartek, 5 grudnia 2013

Wigiljna ryba inaczej, czyli łosoś w cieście francuskim na pierzynce z granatu i rukoli

Do Wigilii jeszcze trochę czasu, ale mu już obmyślamy pomysły na potrawy, które zagoszczą na naszym stole. Jednym z takich pomysłów jest łosoś w cieście francuskim na pierzynce z rukoli i granatu. Jest to idealne świąteczne danie, po pierwsze jest to ryba (podana jednak w nieco inny sposób), po drugie te kolory -soczysta zieleń rukoli i bożonarodzeniowa czerwień grantu, sprawią, że jemy to danie oczami. Zachęcamy Was do wypróbowania tego przepisu, zwłaszcza jeśli tak jak my nie przepadacie za karpiem:-)
Składniki:
- łosoś
- ciasto francuskie
- granat
- rukola
- sól
- pieprz
- cytryna
- majonez
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
1. Rybę przyprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, porządnie skrapiamy cytryna.
2. Następnie owijamy ją ciastem francuskim ozdobnie łącząc ciasto.
3. Następnie pieczemy rybę przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być złote, ale nie twarde.
4. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę z rukoli i pestek granatu. Skrapiamy ją octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
5. Rybę kładziemy na pierzynce i podajemy z sosem majonezowym (majonez z odrobiną zimnej wody szczyptą soli i pieprzu).
Smacznego!

Przypominamy o naszym fanpage na facebooku. Tam znajdziecie jeszcze więcej świątecznych  inspiracji!

1 komentarz: