środa, 8 stycznia 2014

Lekki i pyszny quiche z wędzonym łososiem i porem

Quiche to jedno z naszych ulubionych francuskich dań. Nie możemy sobie odmówić przygotowywania jego ciągle nowych wersji.Ta z łososiem i z porem została zainspirowana moją wizytą w jednej z najlepszych warszawskich kawiarni. Będąc tam na pogaduszkach z koleżanką zamówiłam quiche z łososiem. To połączenie słonawego smaku ryby, ostrego smaku pora i delikatnego smaku jajek tak mnie zachwyciło, że postanowiłam go odtworzyć w domu. Dlatego też, jak tylko miałyśmy chwilę wolnego, przygotowałyśmy to cudowne danie, posługując się jednak naszym sprawdzonym przepisem na kruche ciasto. Kasia podzieliła mój zachwyt i tak ten rodzaj quiche dołączył do grona jednej z najczęściej przygotowanych potraw w naszym domu.

 Składniki potrzebne do ciasta kruchego:
-110 g masła
-1 łyżeczka cukru
-2 żółtka
-1 szklanka mąki (110 g)
 -1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania ciasta kruchego: 
1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy żółtka, mąkę i sól. Ugniatamy ciasto.
3. Następnie wyrobione już ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek średniej grubości. Nawijając na wałek ciasto ostrożnie przenosimy do formy na tartę. Pamiętajcie, że jeśli podczas wałkowania ciasto zacznie pękać to znak, że powinniśmy zacząć wałkować od początku!
5. Ponowni wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno być lekko złociste na bokach). 
Składniki potrzebne do farszu:
-2 pory średniej wielkości
-250 g łososia wędzonego
-4 jajka + 2 dodatkowe białka, które zostały z ciasta kruchego
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
-3 łyżeczki kwaśnej śmietany 21%
-150 g tartego sera gouda
- 60 g sera lazur
Sposób przygotowania  farszu:
1. Kroimy pora na cienkie plasterki.
2. Na dużej patelni smażymy pora. . Następnie dodajemy pokrojonego łososia i smażymy jeszcze przez ok 2 minuty. 
3. Farsz pozostawiamy do wystygnięcia.
4. W misce średniej wielkości łączymy jajka, białka, śmietanę, 2/3 startego sera, . Doprawiamy pieprzem i solą i wszystko mieszamy. Gdy farsz już przestygną również go dodajemy. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Do upieczonego ciasta kruchego w formie na tartę dodajemy naszą mieszankę jajeczną. Posypujemy wszystko starta goudą i pokruszonym lazurem. 
6. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Możecie też przygotować mini quiche:
Smacznego!

1 komentarz: