czwartek, 23 stycznia 2014

Pyszne miodowe ciasteczka owsiane z dodatkiem migdałów, żurawiny i białej czekolady

Ciasteczka owsiane to przepis, który chodził mi po głowie już od dłuższego czasu jednak zawsze okazywało się, że ostatecznie piekłam coś innego i niestety mniej zdrowego. Jednak w końcu podjęłam się tego wyzwania i opierając się na przepisie ulubionych american cookies skomponowałam te pyszne i zdrowe smakołyki. Warto wspomnieć, że nic tak świetnie nie sprawdzi się jako drobna przekąska podczas oddawania się przyjemności zagłębiania w jakaś lekturę, ja wybrałam najnowszą powieść Joanne K. Rowling napisaną pod pseudonimem Robert Galbraith. Czytaliście już tę książkę?

Składniki:
-200 g masła 
-1/2 szklanki cukru kryształ lub trzcinowego
-6 łyżeczek cukru waniliowego
-2 szklanki płatków owsianych
-1/2 szklanki ekologicznej mąki żytniej 
-1 jajko
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki sody
-1 tabliczka białej czekolady
-100 g żurawiny suszonej
-100 g migdałów bez skórki
-2 łyżki miodu lipowego

Sposób przygotowania:
1. Kroimy na drobną kostkę białą czekoladę, suszoną żurawinę i migdały.

2. Ucieramy mikserem miękkie masło, jako z cukrami: waniliowym i trzcinowym/kryształem.
3. Dodajemy do tej masy mąkę zmieszaną z sodą. Wszystko mieszamy łyżką. 
4. Dodajemy do tego migdały, żurawinę, białą czekoladę i miód oraz płatki owsiane. Wszystko razem mieszamy.

5. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki z ciasta o wielkości piłeczki pingpongowej (najlepiej je uformować rękoma). Pomiędzy jedną a drugą kulką pozostawiamy co najmniej 5-7 cm przerwy bowiem nasze ciasteczka  rosną w szerz. Pieczemy przez ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasteczka powinny mieć lekko złotawą barwę i wciąż pozostawać miękkie w środku. 

6. Pamiętajcie aby od razu nie zdejmować ciasteczek z blachy, bo mogą się wtedy przełamać na pół. Dajmy im kilka minut na blasze, a potem przełóżmy je ostrożnie na jakąś tackę do dalszego stygnięcia.  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz