niedziela, 19 stycznia 2014

Skrzypiące mrozem, zimowe tiramisu z konfiturą

Za oknem biało i mroźnie, a na naszym stole skrzy się zimowe tiramisu z białą czekoladą i konfiturą z malin lub wiśni. Do stworzenia tej wersji naszego ulubionego deseru natchnęła nas właśnie ta cudowna zimowa aura, która od kilku dni unosi się nad Warszawą. Tiramisu to bardzo szybki w przygotowaniu, ale i bardzo efektowny deser, który możecie przyrządzić dla waszych babci, w ich nadchodzące święto. Tak to już 21 stycznia:-)

Składniki:
- 2 żółtka i 1 białko
- pół szklanki cukru kryształ
- 1/5 szklanki likieru amaretto
- 500 g serka mascarpone
- konfitura z malin lub wiśni, najlepiej domowej roboty
- biszkopty
- kawa

Sposób przygotowania:
1. Przez około 3 min. miksujemy żółtka z cukrem i likierem.
2. Następnie powoli dodajemy do nich mascarpone, miksując aż masa nie zrobi się gęsta.
3. Potem dodajemy pianę z jednego białka i łyżką delikatnie mieszamy powstały krem.
4. Na dno pucharków nakładamy konfiturę, następnie krem, potem namoczone biszkopty (ilość kawy z mieszanej z likierem do namoczenia,wybierzcie sami, gdyż jedni lubią bardziej inni mniej nasączone tiramisu), na koniec znowu krem i wiórki z białej czekolady. (Najlepiej wyciąć je za pomocą obieraczki do warzyw).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz