sobota, 11 stycznia 2014

Sobotnie śniadanie, czyli tosty z patelni z cheddarem, rukolą i octem balsamicznym oraz jajko na miękko

Sobotni poranek, to jeden z moich ulubionych momentów w tygodniu. Wreszcie mogę dłużej pospać i niespiesznie zjeść pyszne śniadanie. Zazwyczaj nadrabiam też wtedy prasowe zaległości i oglądam poranne programy w telewizji. Taki leniwy początek dnia, idealnie relaksuje i nastraja na weekend. Na pewno pamiętacie nasz cykl weekendowych śniadań (tu znajdziecie nasze wszystkie śniadaniowe przepisy), postanowiłyśmy do niego powrócić. Dzisiaj zaczynamy od tostów z patelni z cheddarem, rukolą i octem balsamicznym, które podajemy z jajkiem na miękko, owocami i oczywiście pyszną english breakfast.

Składniki:
- cheddar (wybrałam ten ser, gdyż idealnie się topi i ma śliczny pomarańczowawy kolor, ale jeśli go nie macie, może być każdy żółty ser, który się topi)
- chleb
- jajka
- rukola
- ocet balsamiczny
- masło
- olej do smażenia
- mandarynki
- herbata
Sposób przygotowania:
1. Najpierw ścieramy ser, następnie nastawiamy jajka w zimnej wodzie, by były na miękko trzeba je gotować trzy i pół minuty od momentu, gdy woda zacznie bulgotać.
2. Myjemy rukolę, a potem na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z dwoma łyżeczkami masła.
3. Na rozgrzane masło wkładamy kromki chleby. Jak będą przyrumienione z jednej strony to je przewracamy i posypujemy cheddarem.
4. Jak tosty się zarumienią z drugiej strony zdejmujemy je z patelni, posypujemy kilkoma listkami rukoli i skrapiamy octem balsamicznym. Cale śniadanie podajemy tak jak na zdjęciu.
Smacznego i miłego weekendu!
P.s Odwiedźcie nas również jutro, gdyż podzielimy się z Wami przepisem na pyszny niedzielny obiad.

1 komentarz:

  1. Też lubię poleniuchować w sobotę rano, a śniadanie wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń