sobota, 22 lutego 2014

Bomba witaminowa, czyli świeży szpinak, roszponka, papryka, migdały, kurczak i kiełki w pysznej sałatce

Od niedawna zdrowa kuchnia stała się moim małym konikiem, zaczęłam się interesować przygotowywaniem zdrowych, pełnych surowych i chrupiących warzyw posiłków. Najlepiej w tej roli sprawdzają się pyszne sałatki z dodatkiem kurczaka, który jest bardzo ważnym źródłem tak istotnego dla nas białka (w 100 gramach piersi z kurczaka mamy aż 21 gram białka!!!). Białko w naszym organizmie odpowiada m.in. za mocne kości, są także budulcem naszych włosów oraz są niezbędne gdy chcemy zbudować masę mięśniową,  więc warto je jeść! Dodatkowo dodałam świeżą paprykę, która ma więcej witaminy C niż sama cytryna!!! Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają szkodliwej działalności wolnych rodników. Migdały, czyli ulubiona przekąska wszystkich supermodelek  obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają tyciu i zwalczają wolne rodniki. Do sałatki dodałam jeszcze grillowanego bakłażana, mieszankę kiełków, kilka pomidorków suszonych dla smaku i pyszna bombę witaminową mamy gotową! 

Składniki:
-1/2 filetu z kurczaka
-duża garść liści świeżego szpinaku
-duża garść rukoli
-duża garść roszponki
-1/5 czerwonej papryki
-garść prażonych migdałów w płatkach (migdały prażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, stale przemieszczając przez ok. 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru)
-4 suszone pomidory
-mieszanka kiełków

Sos sałatkowy:
Składniki:
-1,5plastra cytryny
-1 łyżeczka miodu lipowego
-1 łyżeczka musztardy miodowej
-3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sposób przygotowania:
1. Na talerzu układamy mieszankę umytych: rukoli, szpinaku i roszponki, na to kładziemy mieszankę kiełków, pokrojoną w niewielką kostkę świeżą paprykę, pokrojone w paski pomidorki suszone.
2. Kroimy filet z kurczaka w kostkę, przyprawiamy, pieprzem ziołowym, papryką słodką, odrobiną chilli (przyspiesza przemianę materii). Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni, ja smażę bez tłuszczu na patelni Titanium Pro ale można też w sposób klasyczny z olejem.
 3. Przekładamy kurczaka na sałatkę, posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Polewamy sosem sałatkowym.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    PS obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, też z chęcią do Ciebie wpadniemy:-)

    OdpowiedzUsuń