środa, 12 lutego 2014

Dobry początek dnia, czyli aromatyczny chleb bananowy

Chlebek bananowy to świetny przepis na słodkie śniadanie, które możecie zaserwować swojej walentynce w zbliżające się święto zakochanych. Podany wraz z zieloną herbatą i musli tak jak w naszym wczorajszym przepisie będzie idealnym początkiem romantycznego weekendu. Ciasto możecie przechowywać w lodówce i upiec rano, choć przyrządzenie go zajmuje tak mało czasu, że nie jest to konieczne. Chlebek bananowy przygotowany z mąki gryczanej jest naprawdę zdrowy. Pamiętajcie by kupić taką mąkę z certyfikatami ekologicznymi.  

Składniki:
-purée z 3 bananów
-100 g mąki gryczanej
-100 g mąki pszennej
-1 łyżeczka cukru z prawdziwej wanilii
-1/2 łyżeczki cynamonu
-2 jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli


Sposób przygotowania:
1. Łączymy wszystkie składniki razem w misce. Mieszamy wszystko przy pomocy miksera przez ok 1-2 minuty.

2. Blachę smarujemy masłem i możemy posypać odrobiną bułki tartej aby chleb lepiej odchodził. Przekładamy ciasto do nasmarowanej blachy, pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, w temperaturze 180 stopni.

A oto link do całego śniadania (kliknij tutaj)
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię chlebki bananowe, gryczanego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń