czwartek, 27 lutego 2014

Francuska przekąska, czyli tosty z wiejskiego chleba z gruszką, roquefortem, orzechami włoskimi i szynką parmeńską

Zazwyczaj przygotowuję jedzenie dla innych i z myślą o innych. Jednak czasami zdarza mi się taki dzień jak dzisiaj, gdy chcę w samotności rozkoszować się jakimś pysznym, najlepiej wykwintnym daniem. Niestety zazwyczaj nie mam też wtedy ochoty na spędzanie całego dnia w kuchni. W takim momencie przygotowuję podpatrzone podczas podróży do Francji tosty z gruszką i roquefortem. Połączenie ich smaków przywodzi mi na myśl wiele wykwintnych dań, a gdy towarzyszy im kieliszek dobrego wina musującego mam wrażenie jakbym była na cudownej, wykwintnej kolacji. Taki moment rozpieszczania samej siebie, bardzo dobrze wpływa na moje samopoczucie, szczególnie po długim i pracowitym tygodniu. Was również zachęcam do znalezienia takiej chwili dla siebie oraz przygotowania tej pysznej przekąski. 

Składniki:
- kromka chleba
- plasterek szynki parmeńskiej lub innej z gatunku długo dojrzewających
- kilka plasterków gruszki
- kilka plasterków sera roquefort
- oliwa z oliwek
- orzeszki włoskie
Sposób przygotowania:
1. Kromkę chleba smarujemy oliwą zmieszaną z posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie zapiekamy w piekarniku, aż zrobi się złocista.
2. Na tak przygotowanego tosta kładziemy szynkę, gruszkę oraz ser roquefort.
3. Kanapkę wkładamy na chwilę do piekarnika, tylko do momentu, aż ser się roztopi (temp. 200 stopni). Najlepiej podawać z kieliszkiem wina musującego.


P.s. Takie kanapki sprawdzą się idealnie jako przekąska na przyjęciach. 

1 komentarz:

  1. Już po samym tytule nabrałam ochoty na taką przekąskę.

    OdpowiedzUsuń