niedziela, 16 lutego 2014

Kolacja w kolorze burgundy, czyli żeberka wołowe pieczone w czerwonym winie

Karnawał, czy Walentynki to tylko jedne z wielu okazji, które w ostatnim czasie skłaniają nas do świętowania i wydawania proszonych kolacji. Zazwyczaj wtedy przyrządzamy sprawdzone menu, by uniknąć problemów, gdy coś nie wyjdzie. My jednak chciałyśmy nakłonić Was do eksperymentów i zaproponować przepis, który zawsze wychodzi, czyli żeberka wołowe pieczone w czerwonym winie z warzywami. Są naprawdę pyszne, a przy tym żeberka to jedna z najtańszych części wołowiny więc na to danie nie wydacie fortuny. 

Składniki:
- kilogram żeberek, wybieramy jak najchudsze
- 2 szklanki czerwonego wina najlepiej burgundu
- 1,5 pora
- 4 marchewki
- 2 łyżeczki soli
- 3,5 łyżeczki pieprzu
- świeży tymianek
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
Sposób przygotowania: 
1. Żeberka kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra, warzywa kroimy na duże kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do miski, zalewamy winem, przyprawiamy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce do zamarynowania.


2. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy najpierw żeberka (aż będą złociste), potem odcedzone z wina warzywa. Uwaga! Wino zostawiamy to w nim będziemy wszystko zapiekać.

3. Podsmażone mięso i warzywa przekładamy do brytfanny i zalewamy winem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni.

4. Mięso pieczemy przez 2,5- 3 h co jakiś czas przewracając je z jednej strony na drugą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz