niedziela, 13 kwietnia 2014

Kotlety z kaszy gryczanej z brukselką podsmażaną z szynką parmeńską

Musimy się Wam przyznać, że długo unikałyśmy brukselki, zawsze kojarzyła nam się ona z mdłym, rozmoczonym warzywem bez smaku. Tym czasem okazuje się, że odpowiednio ugotowana, w towarzystwie szynki parmeńskiej (tylko kilku plasterków, mają dodać smaku, nie tuczyć) smakuje wyśmienicie. My postanowiłyśmy połączyć ją z kotlecikami z równie zdrowej kaszy gryczanej. Taki obiad będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Brukselka zawiera dużo witamin, natomiast o wartościach odżywczych kaszy nie musimy już chyba Wam przypominać:-)


Składniki:
- tacka brukselki
- 2 - 3 plasterki szynki parmeńskiej
- odrobina oliwy
Do kotletów:
- szklanka kaszy gryczanej
- pół szklanki czerwonej soczewicy (soczewica połączona z kaszą mogą zastąpić mięsne białko)
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 jajka
- 50 g startego cheddaru
- pieprz ziołowy, sól, curry do smaku
- pół łyżeczki papryk słodkiej w proszku
Sposób przygotowania:
1. Brukselkę gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie.
2. Jak będzie miękka, najpierw na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę szynka parmeńska, następnie dodajemy brukselkę i smażymy około minuty dokładnie mieszając.
3. Kaszę i soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
4. Potem łączymy je w misce, dodając posiekana natkę, jajka, starty cheddar oraz przyprawy.
5. Na koniec kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju. (Można je wcześniej podsmażyć, a potem podgrzać w piekarniku).
6.  Podajemy tak jak na zdjęciu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz