niedziela, 4 maja 2014

Elegancka zupa na przyjęcia, czyli zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Francuska kuchnia idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach, czy proszonych obiadach. Jest dużo bardziej elegancka i wykwintna niż włoska. Wielu osobą wydaje się ona jednak zbyt pracochłonna i trudna. Nic bardziej mylnego. Oczywiście są danie, które wymagają wyjątkowych umiejętności i lat praktyki, ale są też takie, które może przyrządzić amator. Do takich potraw zalicza się zupa cebulowa, zapiekana pod ciastem francuskim. W tym wypadku jednak polecamy ciasto ze sklepu, bo przygotowanie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne. Czytajcie uważnie etykietki, by kupić ciasto, które jest przygotowane tylko z podstawowych składników, a nie chemicznych ulepszaczy. My polecamy to od Bliklego. Taka zupa zrobi wrażenie i będzie idealnym początkiem eleganckiej kolacji.

Porcja na 12 osób
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego (Przepis znajdziecie tutaj)
- 10 cebul
-2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- masło (3-4 łyżki)
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy tradycyjny bulion.  
2. Cebule obieramy i kroimy w pióra. (Aby nie zalewać się łzami przy krojeniu pamiętajmy, aby nie odkrajać końcówki cebuli, aż do końca krojenia. Naprawdę działa!)
3. W garnku roztapiamy masło z odrobina oliwy. Wrzucamy cebulę i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu ok. 40 min. Pamiętajcie o mieszaniu, aby nie przypalić cebuli. Ma być miękka, nie chrupiąca.
4.   Do miękkiej cebuli wlewamy bulion. Wszystko zagotowujemy.
5.  Następnie, aby zupa miała charakterystyczny słodkawy smak, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego. Ewentualnie przyprawiamy odrobiną soli do smaku. Gotujemy jeszcze 10 min, a na koniec miksujemy. 
6. Tak przygotowaną zupę przelewamy do bulionówek i przykrywamy kwadratami z francuskiego ciasta.
7. Bulionówki układamy na dużej blasze i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni. 
8. Pieczemy, aż ciasto nie będzie złociste i chrupiące.

Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń