niedziela, 12 stycznia 2014

Wiosenny obiad zimą, czyli zielone puree, limonkowe kotlety mielone z kurczaka oraz marchewka w talarkach

Każdej zimy przychodzi taki moment, gdy mam już dość szarości za oknem i braku świeżych warzyw na talerzu, wtedy przygotowuję właśnie to danie. Swoimi kolorami przywołuje ono wspomnienie wiosny, jest też bardzo delikatne dla żołądka i pożywne. Wiem, że nie każdy przepada za puree, ale to z groszkiem i chedderem jest po prostu wyśmienite, no i ta energetyczna zieleń... Natomiast kotleciki mielone z kurczaka są dużo zdrowszą alternatywą dla tych wieprzowych, a w połączeniu z limonką zyskują bardzo ciekawy smak. To danie zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, pamiętajcie jednak, że ważnej jest ładne podanie puree. Jeżeli nie macie metalowej obręczy, to możecie użyć miseczki lub filiżanki, ważne by nadać ziemniaką jakąś konkretną formę.

Puree


Składniki: 
- 200 g mrożonego groszku
- 0,5 kg ziemniaków
- 150 g startego cheddaru
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania Puree:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie.
2.W międzyczasie chwilę (ok.10 min.)gotujemy groszek w gorącej wodzie i rozgniatamy go na papkę w melakserze.
3. Jak ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i rozgniatamy tłuczkiem następnie łączymy z zmielonym groszkiem i startym cheddarem. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie dosalamy do smaku.

Kotlety mielone


Składniki:
- 2 zmielone piersi z kurczaka
- 1 jajko
- pół namoczonej kajzerki
- kilka posiekanych listków bazylii
- skórka z limonki
- sok z połówki limonki
- 1,5 łyżeczki  soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 posiekana cebula
Sposób przygotowania kotletów:
1. Mielimy piersi z kurczaka, namaczamy kajzerkę.
2. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę, bazylię, skórkę i sok z limonki, sól, pieprz, cebulę, dokładnie mieszamy.
3. Następnie formułujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Pamiętajcie, by za każdym razem moczyć ręce w zimnej wodzie dzięki temu będzie Wam łatwiej formułować kotlety.
4. Na koniec smażymy je na patelni.

Marchewka


Składniki:
- 4 marchewki
- sól
- cukier
- masło
Sposób  przygotowania marchewki.
1. Najpierw pokrojoną w talarki marchewkę gotujemy w minimalnej ilości, posolonej i osłodzonej wody.
2. Następnie roztapiamy masło z odrobiną oliwy na którym podsmażamy marchewkę, obficie ją słodząc.


Smacznego!