poniedziałek, 27 stycznia 2014

Słodycz i pikanteria w jenym daniu czyli, roladki z kurczaka z pieczonymi batatami

Ostatnio poczułyśmy się zmęczone polskimi ziemniakami i postanowiłyśmy zamienić je na nieco bardziej egzotyczne bataty, dodałyśmy do tego roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi i serem lazur oraz fasolkę i tak powstało zdrowe, warzywne i smaczne danie. Sprawdzi się ona zarówno jako szybki obiad po pracy jak i ciekawa kolacja dla gości. Słodki smak batatów w połączeniu z pikantnymi przyprawami tworzy cudowną kompozycję smaków.

Składniki:
- 3 duże bataty
- puszka fasoli lub świeża jeśli taką znajdziecie
- pomidory suszone
- ser lazur
- pierś z kurczaka
- mielone chilli
- papryka słodka
- pieprz ziołowy
- sól
Sposób przygotowania:
1. Bataty dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry. Układamy na wyłożonej papierem blaszce, polewamy oliwą oliwek, posypujemy pieprzem, solą i papryką chilli. Następnie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w temp. 200 stopni.

2. Gdy bataty pieką się w piekarniku przygotowujemy roladki. Pierś z kurczaka kroimy na plastry, wielkości sznycli, lekko rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Następnie kładziemy na nich posiekane pomidory suszone  i rozdrobniony ser lazur, zawijamy roladkę i związujemy nitką. Na koniec smażymy na patelni.

3. Fasolkę przelewamy z puszki do garnka i zagotowujemy. Całe danie podajemy tak jak na zdjęciu.
Smacznego!