sobota, 15 lutego 2014

Smaczne i proste śniadanie, czyli jajecznica po baskijsku podawana na tostach

Nie ma nic lepszego niż sobotnie leniwe śniadania, które wprawiają nas w weekendowy nastrój. Tym razem sięgamy do bardzo przez nas lubianej kuchni hiszpańskiej i proponujemy chrupiące tosty z jajecznicą po baskijsku. Nasza wersja jest odrobiną bardziej dietetyczna niż tradycyjna, ale to nie ujmuje jej smaku, a wręcz sprawia, że jemy ją tym chętniej. Czy te soczyste kolory na talerzu nie przywodzą Wam na myśl lata i ostatnich wakacji...

Składniki:
- cebula
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- kilka plasterków chorizo
- 3-4 jajka
- odrobina masła
-chleb razowy lub wiejski
(normalnie dodaje się dużo więcej masła i smaży na oliwie, nam wystarczy tylko wytopiony tłuszcz z chorizo, też dajmy jej mniej, bo jest dość kaloryczna, oczywiście wy możecie przygotować pełną wersję)

Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane chorizo, gdy tłuszcz zacznie się lekko wytapiać dodajemy pokrojone w kostkę: paprykę i cebulę. Smażymy, aż będą miękkie.
2. Warzywa przekładamy  z patelni, możecie włożyć je do piekarnika by doszły. Na patelnię dokładmay odrobinę masłą i wlewamy rozbite (posolone i popieprzone jajka). Gdy jajecznica zacznie tężeć z powrotem dodajemy warzywa. Mieszamy.
3. Jajecznice podajemy na tostach z chleba.

Smacznego!