czwartek, 20 lutego 2014

Lunch w 15 minut, czyli tortilla z kurczakiem, pomidorami suszonymi, rukolą i orzechami w occie balsamicznym

Są takie dni, gdy na wszystko brakuje nam czasu, nawet na jedzenie. Wtedy właśnie przygotowuję tortille w 15 minut. To szybka przekąska, która idealnie nadaje się na lunch. Ja czasami zabieram sobie wcześniej przygotowane i usmażone tortille na lunch do pracy. Smakują wyśmienicie nawet nawet na zimno lub odgrzane w mikrofalówce, choć tej radzę unikać jeśli tylko możecie.

Składniki:
- kilka placków tortilli
- 1 pierś z kurczaka
- pomidory suszone
- rukola
- orzechy włoskie
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
 - papryka słodka
- ser żółty typu gouda
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, następnie smażymy najlepiej bez oliwy.
2. Następnie w misce łączymy ze sobą usmażonego kurczaka, rukolę, pokrojone orzeszki i pomidory. Dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego.
3. Tak przygotowany farsz układamy na tortilli posypanej serem. Placki zwijamy w rulon i smażymy na patelni bez tłuszczu.


Smacznego!
A oto nasze inne pomysły na tortille:
erasmusowa tortlla
tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem słodka cebulka
hiszpańska tortilla