wtorek, 4 marca 2014

Sałatka z kurczakiem i awokado

Głównym składnikiem dzisiejszej sałatki jest pyszny owoc awokado o lekko orzechowym posmaku. Awokado czyli wciąż niedoceniany w Polsce owoc jest bogaty w wartości odżywcze i ma działanie lecznicze. Dodatkowo olej z awokado bardzo chętnie stosuje się kosmetykach, gdyż ma intensywne działanie regeneracyjne.Jest doskonałym przeciwutleniaczem i wspaniale nawilża naszą skórę. Jak tu go nie kochać:) Awokado ma tylko jedną wadę, jest dość kaloryczne, czyli ok 200 kcal w 100 gramach. Jednak pomimo tego jego zalety przeważają nad tym małym mankamentem:) Niestety w naszych supermarketach ciężko znaleźć dojrzałe, gotowe do konsumpcji awokado. Dlatego też doskonałym trikiem jest zawinięcie owocu awokado w kawałek gazety i pozostawienie tak na kilka dni. Po upływie tego czasu nasz intensywnie zielony owoc powinien dojrzeć i być miękki.   

Składniki:
-1/2 filetu z kurczaka
-duża garść rukoli
-duża garść roszponki
-1/5 czerwonej papryki
-garść orzechów włoskich pokrojonych na drobne kawałki 
-1/2 awokado

Sos sałatkowy:
Składniki:
-1,5 plastra cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Polewamy sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z wyciśniętego plastra cytryny

Sposób przygotowania:
1. Na talerzu układamy mieszankę umytych: rukoli  i roszponki, na to kładziemy pokrojoną w niewielką kostkę świeżą paprykę.
2. Kroimy filet z kurczaka w kostkę lub paski, przyprawiamy, pieprzem ziołowym, papryką słodką, odrobiną chilli (przyspiesza przemianę materii). Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni.
 3. Przekładamy kurczaka na sałatkę, posypujemy orzechami włoskimi. Kroimy, wcześniej  obrane awokado w plastry jak na zdjęciu.  Polewamy dressingiem z oliwy z oliwek i cytryny.

Smacznego!