czwartek, 6 marca 2014

Lekkie i pyszne przekąski na dzień kobiet, czyli pieczone karczochy z serem i szynką parmeńską

W sobotę Dzień Kobiet, a my chcemy z tej okazji zachęcić wszystkich panów do przygotowania pysznego posiłku dla ich ukochanych, mam i sióstr. Nie musi to być koniecznie uroczysty obiad, wystarczą pięknie podane, lekkie przekąski. My zdecydowanie polecamy karczochy zapiekane z serem i szynką parmeńską. Te kwiaty zimy są bardzo zdrowe i nisko kaloryczne, więc na pewno przypadną do gustu wszystkim paniom, nawet tym dbającym o linię. Jest to jedno z ulubionych warzyw Włochów u nas mało znane i rzadko przygotowywane, a szkoda bo można je jeść na tysiąc sposobów. Do tego proponujemy tosty z guacamole, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi, ale o tym jutro...
Składniki :
- 4 karczochy
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- mieszanka serów (my wykorzystałyśmy: lazur, goudę i parmezan)
-1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Odkrajemy czubek karczochów, następnie zdejmujemy zewnętrzne, twarde płatki, odcinamy spód kwiatu, przecinamy karczoch na pół i wycinamy te małe włoski, które znajdują się w sercu karczocha.
2.Potem gotujemy karczochy w osolonej i posłodzonej wodzie, aż będą miękkie.  
3. Następnie układamy karczochy na brytfannie i w miejsce usuniętych włosków wkładamy szynkę parmeńską, wszystko posypujemy startymi serami.


4. Pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. 
Smacznego!

Jutro przepis na tosty z guacamole, kruczkiem i pomidorkami koktajlowymi