niedziela, 9 marca 2014

Dorsz na pierzynce ze szpinaku z sosem z orzeszków piniowych

Uwielbiam niedzielny rytuał, najpierw powolne przygotowywanie obiadu, najlepiej w gronie rodziny, przerywane dyskusjami i oglądaniem ulubionych wnętrzarskich programów, potem pyszny niespiesznie jedzony obiad i na koniec poobiednie lenistwo najlepiej w towarzystwie naszych domowych pieszczochów. Tym razem w roli głównej gościł dorsz podany na pierzynce ze szpinaku, w towarzystwie sosu z orzeszków piniowych. Taki elegancki posiłek idealnie nadaje się na niedzielny obiad, który mi zawsze kojarzy się z czymś ważnym i uroczystym. Poniżej przepis na to pyszne danie, wywodzące się z kuchni hiszpańskiej. 
Składniki:
- kilka gałązek pomidorków koktajlowych
- filet z dorsza
- cytryna 
- sól
- pieprz
do przygotowania szpinakowej pierzynki:
- duża torba świeżego szpinaku
- 30 g orzeszków piniowych
- 20 g orzechów włoskich
- 30 g rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- olej z pestek winogron
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
do przygotowania sosu z orzeszków piniowych
- 70 g orzeszków piniowych
- łyżka posiekanej natki pietruszki 
-1 ząbek czosnku 
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy sos piniowy. 
- W malakserze mielimy orzeszki z czosnkiem stopniowo dodając oliwę, wodę i sok z cytryny. 
- Do tak przygotowanej bazy dodajemy natkę, sól i pieprz.
Sos jest już gotowy.
2. Następnie myjemy filet z dorsza, dzielimy go na kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy odrobiną soku z cytryny.
3. Potem zabieramy się za przygotowanie pierzynki ze szpinaku.
- na początku prażymy orzeszki (włoskie przedtem siekamy na drobne kawałki), które potem przesypujemy na talerzyk.
- na tej samej patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy, pokrojony w plastry czosnek. 
- jak czosnek się ze złoci zdejmujemy go z patelni (ja potem siekam go i dodaje do szpinaku, niektórzy wolą go wyrzucić. 
- na tak przygotowaną oliwę wrzucamy umyty szpinak, zmieści się cała torba, musicie tylko wrzucać go powoli, bo liście pod wpływem ciepła bardzo zmniejszają objętość.
- gdy szpinak się usmaży dodajemy rodzynki i przyprawiamy go: imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem
- tuż przed podaniem dodajecie orzeszki, jeśli to zrobicie wcześniej to rozmiękną i stracą swoją idealną chrupkość, na której tak nam zależy.

4. Na koniec na patelni z oliwą z oliwek i cukrem smażymy pomidorki, a na drugiej rybę. 

5. Danie podajemy tak jak na zdjęciu.

Smacznego i miłej niedzieli!