wtorek, 11 marca 2014

Soczyście pomarańczowy krem paprykowy

Jak już zdążyliście zauważyć uwielbiamy zupy, w szczególności kremy warzywne. Są one, zdrowe, pożywne i tanie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się, gdy jesteśmy na diecie lub gdy chcemy przygotować obiad na dwa lub trzy dni. Krem z papryki to zdecydowanie jeden z naszych faworytów, jego słodki i głęboki smak zachwyca, a o zdrowotnych wartościach papryki, chyba nie musimy wspominać.

Składniki:
- 4 duże papryki
- 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis znajdziecie tutaj) pamiętajcie, że tylko samodzielnie przygotowany bulion będzie zdrowy 
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:
1. Papryki, myjemy, przekrajemy, oczyszczamy z nasion.
2. Następnie papryki i nieobrany czosnek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
3. Po wyjęciu z piekarnika, gorącą paprykę wkładamy do foliowej reklamówki i zamknięte zostawiamy na 10 minut.
4. Potem skórka powinna sama odchodzić. 
5. Obrane papryki i czosnek wrzucamy do gorącego bulionu, blendujemy, ewentualnie doprawiamy.
6. Zupę podajmy ze świeżymi bagietkami.  
Smacznego!