niedziela, 16 marca 2014

Niedzielny obiad w godzinę, czyli podudzia z kurczaka duszone w białym winie

Niedziela to dzień, w który bardziej się staramy, przygotowujemy obiad z dwóch dań oraz deser, czasem spędzając nawet pół dnia w kuchni. Jednak im bliżej wiosny, tym mniejszą mamy ochotę na spędzanie jednego z niewielu wolnych dniu "przy garach", dlatego też w takim wypadku idealnie sprawdzają się takie dania jak kurczak duszony w białym winie. Jego przygotowanie zajmuje nam maksymalnie godzinę czasu, przy czym nasz niedzielny obiad nie traci nic z wykwintności. Dodatkowo, gdy kurczak będzie się dusił zdołacie przygotować dodatki, ryż lub ziemniaki oraz sałatkę. 

Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 3 szalotki bananowe
- 1 marchewka
- 3/4 butelki białego wytrawnego wina (można znaleźć dobre już za 13 zł)
- 2 ząbki czosnku
- cukier
- łyżeczka:
   - tymianku
   - rozmarynu
   - soli 
   - pieprzu
   - papryki słodkiej
   - curry 
Sposób przygotowania:
1. Lekko nacinamy skórkę na podudziach, obtaczamy je w przyprawach i zostawiamy na 15-20 minut do zamarynowania.

2. W miedzy czasie kroimy w plasterki czosnek, szalotki i marchewkę.
3. Na dużą i głęboką patelnię nalewamy olej z pestek winogron i podsmażamy czosnek, jak się ze złoci to go wyrzucamy.
4. Na tak przygotowanym oleju z 4 stron obsmażamy podudzia. Następnie zdejmujemy je na talerz, a na patelnię wrzucamy szalotki i marchewkę. 

5. Po 5 minutach na warzywach układamy podudzia i zalewamy wszystko winem.

6. Patelnie przykrywamy pokrywką i przez 20 minut dusimy mięso na wolny ogniu, co jakiś czas przewracając z jednej strony na drugą. 
7. Po dwudziestu minutach odkrywamy patelnię, zwiększamy płomień do maksimum i odparowujemy wino do połowy wysokości patelni. co jakiś czas przewracając podudzia. Powinno nam to zająć około 15 minut.

8. Następnie mięso podsmażamy przez chwilę na osobnej patelni, by było chrupiące, a sos słodzimy trzema łyżeczkami cukru. 
9. Podudzia podajemy polane obficie sosem. Świetnie smakują z sałatką z rukoli roszponki, pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!
Do tego danie polecamy na przystawkę (oczywiście jeśli macie ochotę spędzić trochę więcej czasu w kuchni):