niedziela, 23 marca 2014

Zdrowe i dietetyczne menu!!!

Właśnie powstała nowa zakładka na naszym blogu - Zdrowe i dietetyczne dania na każdą okazjęZnajdziecie tam pomysły na zdrowe i dietetyczne dania, mnóstwo wskazówek i rad oraz poznacie naszą żywieniową filozofię. Zakładka będzie ciągle ulepszana, więc zaglądajcie często. 
Zapraszamy!




Wiosenne śniadanie, czyli francuskie tosty z owocami.

Francuskie tosty już gościły na naszym blogu, ale trudno nie wracać do tego pysznego śniadania, gdy nadchodzi wiosna i pojawiają się pierwsze truskawki. Końcówka marca to dość wczesna pora na jedzenie truskawek. My też staram się je kupować dopiero gdy pojawiają się te gruntowe, z pobliskich plantacji. Jednak po długich miesiącach oczekiwania czasem trudno jest się oprzeć tym marcowym i dla tego przynajmniej raz goszczą one na naszym stole np. w towarzystwie francuskich tostów. Te dzisiejsze przygotowałyśmy z resztek czerstwego pieczywa, jednak jeśli zależy Wam na bardziej luksusowej wersji tego śniadania polecamy przygotowanie tostów z chałki jak w naszych starszych postach (link znajdziecie tutaj i tutaj).

Składniki:
- pieczywo
- 1-2 jajka
- 30 ml mleka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki masła
- odrobina oleju
- cukier puder
- truskawki
- banany
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy jajko, mleko ,cukier waniliowy.
2. Następnie w takiej mieszance maczamy chleb i smażymy na maśle z odrobiną oliwy
3. Na koniec tosty posypujemy pudrem i ozdabiamy owocami.
Smacznego!



Waniliowy Weekend V