wtorek, 15 kwietnia 2014

Wielkanocne wypieki, czyli babka kokosowa

Nikt chyba nie jest sobie w stanie wyobrazić świąt wielkanocnych bez bab, babek i babeczek, my również. Dlatego też chcemy się z Wami podzielić naszym przepisem na kokosową babkę. Jest ona naprawdę pyszna i świetnie smakuje podana z kokosowym malibu (w wersji dla dorosłych), z herbatą lub sokiem z kokosa dla dzieci. Jeśli szukacie innych pomysłów na baby i babeczki znajdziecie je w naszej zakładce.

Składniki ciasta:
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- sok z 1 cytryny
- skórka z dwóch cytryn
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru kryształu

Do przygotowania formy:
-  tłuszcz do smarowania formy
- bułka tarta do posypania formy

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i  dokładnie miksujemy. Uwaga, trochę wiórków zostawiamy na później
2. Przygotowujemy formę smarując ją masłem i posypując bułką. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy z wierzchu resztą wiórków kokosowych 
3. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. około 180 stopni przez 45 minut.
4.Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, aby upewnić się, że jest gotowe. Jeśli na patyczku nic nie pozostaje to możemy wyciągać z pieca!
 Składniki lukru:
-  1 szklanka cukru pudru
- odrobina wody
- 1/3 szklanki wiórków koksowych

Sposób przygotowania lukru:
1. Do pudru dodajemy wodę aż  uzyskamy płynną masę lukrową. Do tak przygotowanej masy dokładamy wiórki. 
2. Polewamy ciasto i pozostawiamy aż polewa zastygnie.
Smacznego!