piątek, 2 maja 2014

Rozkosz dla podniebienia, czyli tort bezowy z lekkim kremem i czerwonymi owocami

Koniec kwietnia i początek maja to mój ulubiony moment w roku. Wreszcie robi się ciepło i słonecznie, pojawiają się pierwsze owoce i warzywa. Pogoda sprzyja wychodzeniu z domu i spotkaniom z przyjaciółmi. Można też wreszcie zacząć pieczenie moich ulubionych ciast z owocami. Jednym z takich słodkich przysmaków jest tort bezowy. Lekki, chrupiący, słodki i kwaskowy po prostu idealny. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem jak można przyrządzić taki idealny tort. 

Składniki:
Bezy:
- 6 białek
- szklanka cukru
- łyżka soku z cytryny
Kremy:
- 500 ml 36% śmietanki kremówki
- 250 gr serka mascarpone
- sok z 1/3 cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko
Owoce:
- maliny (mogą być mrożone)
- truskawki
- borówki amerykańskie
Sposób przygotowania bezy:
1. Białka ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę, powoli dodając cukier i łyżkę soku z cytryny.
2. Ubitą pianę dzielimy na pół i układamy na wcześniej narysowanych okręgach na papierze do pieczenia. Okręgi najlepiej odrysować od dużego talerza lub spodu tortownicy. Muszą być takie same by tort był równy.

3. Zanim włożymy bezy do piekarnika rozgrzewamy go do temperatury 180 stopni. Po włożeniu bez, pieczemy je w tej temperaturze przez 3 minuty, a następnie zmniejszamy  temperaturę do 120 stopni.
4. Gdy miną dwie godziny wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Bezy najlepiej zostawić na całą noc w uchylonym i wyłączonym piekarniku, by dobrze wyschły.

Przygotowanie tortu i kremów:
1. Myjemy owoce, truskawki kroimy w ćwiartki, część malin zostawiamy, resztę przesmażamy na mus, który potem podamy w małych pojemniczkach jako sos.
2. Następnie w jednej misce ubijamy śmietankę kremówkę, gdy już prawie będzie sztywna, dodajemy do niej 1/4 szklanki cukru.
3. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone z 1/4 szklanki cukru i 1 żółtkiem.
4. Jak powstanie gładka masa do serka dodajemy połowę ubitej śmietanki i sok z cytryny.
5. Jak kremy są gotowe układamy pierwszy blat bezowy na paterze i kładziemy na nim krem z mascarpone. Następnie na kremie układamy owoce, lekko wciskając je w krem.

6. Tort przykrywamy drugim blatem, na którym układamy drugą połowę ubitej śmietanki i mnóstwo owoców.

7. Podajemy z musem malinowym i schłodzonym szampanem.
Smacznego!