niedziela, 25 maja 2014

Lekki obiad na letnie dni, czyli smażona makrela na pierzynce z kuskusu w otoczeniu pomidorów

Lato to okres, gdy mamy ochotę na lżejsza kuchnię. Dodatkowo do przestrzegania zdrowej diety mobilizuje nas konieczność odkrycia troszkę większej ilości ciała niż zwykle. Daniem, które nie jest kaloryczne i idealnie sprawdza się w upalne dni jest świeża makrela smażone na czosnkowej oliwie z kaszką kuskus i pomidorkami. Ten przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i  nie zajmuje zbyt wiele czasu. Poza tym pamiętajcie, że rybę powinno się jeść co najmniej raz w tygodniu!

Składniki:
- 2 makrele
- 1,5 szklanki kuskusu
- pomidory, może być kilka rodzajów
- odrobina sałaty
- sól
- pieprz ziołowy
- sok z dwóch plasterków cytryny i pomarańczy
- mąka
- zioła: rozmaryn, tymianek
- olej o smaku czosnkowym
Sposób przygotowania:
1. Rybę oporządzamy, nacinamy by lepiej wchłaniała smaki.
2. W międzyczasie gotujemy kuskus zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, tylko dodając do wody sok z pomarańczy i cytryny
3. Następnie rybę przyprawiamy solą, pieprzem, polewamy lekko sokiem z cytryny i obtaczamy w mące.
4. Potem smażymy ją na oleju o smaku czosnkowym, wcześniej wkładamy na patelnię świeże zioła, by ryba zyskały lekko ziołowy aromat.
5. Na koniec na półmisku układamy kuskus, wokół niego pomidorki, a na kuskusie rybę.

Smacznego!