poniedziałek, 2 czerwca 2014

La ricetta di Leyla, czyli spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i tuńczykiem

Podczas mojej ostatniej podróży do Włoch, odwiedziłam moją koleżankę, która podała na kolację przepyszny i prosty makaron. Jak tylko go spróbowałam od razu postanowiłam podzielić się z Wami jej przepisem, oczywiście za zgodą Leyli. To danie przygotowuje się dosłownie w parę minut i zawsze się udaje. W dodatku, by je przygotować potrzebuje dosłownie kilku składników.

Składniki:
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 200 gram spaghetti
- puszka tuńczyka
- jedna czerwona cebula
- sól
- pieprz
- ewentualnie odrobina chilli w płatkach lub oregano

Sposób przygotowania: 
1. Siekamy cebulę, pomidorki kroimy na połówki.

2. Nastawiamy wodę na makaron, dobrze posoloną (około łyżeczki).
3. Na oleju najpierw podsmażamy cebulkę, potem dodajemy pomidorki.


4. Gdy pomidorki lekko się przesmażą dodajemy tuńczyka i przyprawy.
5. Gdy makaron będzie gotowy, dokładamy go do sosu. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.

Smacznego!